Chcete proniknout na americký trh? Nic není nemožné!

Nad vstupem na americký trh přemýšlí řada českých podnikatelů. Jedná se o trh s nesčetnými obchodními příležitostmi, který se může stát odrazovým můstkem pro další firemní růst. Dopravní náklady dnes, jak zmínil Zdeněk Jahoda ze společnosti Emco vyvážející do USA, nejsou žádnou překážkou. Evropany stojí převoz zboží do USA obdobnou sumu jako americké firmy obchodující v rámci USA .

O přítomnosti českých firem na americkém trhu jsme debatovali v Americkém centru s ekonomy a podnikateli. Děkujeme Lukáši Kovandovi ze společnosti Cyrrus za moderování. Bez jeho trefných otázek bychom se toho tolik nedozvěděli. 

Česko-americké obchodní vztahy za posledních 100 let pohledem Aleše Michla z Quantu

Česko dohání USA. To ukázal na vývoji řady makroekonomických ukazatelů Aleš Michl, spolumajitel investičního fondu Quant, který obchoduje výhradně s americkými akciemi 500 největších amerických firem. „V roce 1918 byl HDP na hlavu v USA 2,9 krát vyšší než v Československu. Dnes je HDP na hlavu v USA  1,7 krát vyšší než v České republice,” vysvětlil Aleš Michl, jak jsme se ekonomicky USA přibližili.

Za posledních 100 let také posílila podle statistik Aleše Michla naše měna. Kurz Kčs/USD byl krátce po vzniku Československa 23,8 a dnes je kurz 21,7 Kč/USD.  Český export do USA z celkových exportů zůstává prakticky stejný po celé století, tedy kolem 2 %. Z USA ale dováží Česká republika poměrně výrazně méně. Z původních 17,6 % podílu na dovozu do Česka zůstalo americkým firmám dnes pouze 2,5 %. Obchodní bilance z pohledu Česka nyní deficitní -5,4 miliardy Kč, tehdy (ale pozor bez zohlednění inflace) – 3,6 miliard Kč.  Z USA se k nám vozily hlavně vozy značky General Motors. Češi vyváželi například hudební nástroje. 

Aleš Michl také uvedl, že se české firmy v Americe umí dobře prosadit. Jmenoval úspěch firem Emco, GZ media, Brano a dalších. Zajímavé je také, jak se vyvíjela nezaměstnanost. Nezaměstnanost v Československu byla před přibližně 100 lety 0,6 %, dnes je vyšší, ale pořád velmi nízká na úrovni 2,3 %. V USA 1,4 %, dnes 3,8 %.

Vývoj vzájemných obchodních vztahů mohou ovlivnit případné obchodní bariéry. Na nedávné zavedení cel USA a pod hrozbou světové obchodní války reaguje i inevstiční fond Quant, který hospodaří s 450 miliony Kč. Z původně 80 % prostředků investovaných do akcií drží fond aktuálně pouze 66 %, uvedl Aleš Michl. Ten také upozornil, že USA zvažují uvalení cla na automobilový průmysl, což by výrazně mohlo zasáhnout Česko. „Na USA je Česko více závislé, než si myslíme. To díky reexportům prostřednictvím Německa,“ vysvětluje. 

Mít Silicon Valley v Česku podle Aleše Michla jen tak jednoduše nebudeme mít. Narozdíl od Američanů nejsme takoví risk-takeři a krach a neúspěch se v Česku neodpouštějí. 

Aleš Michl je absolvent programu IVLP. V USA jej nejvíc zaujalo, kolik administrativy a pravidel představoval zákon Dodd-Frank Act. Prý ani Goldman Sachs nebyla s to celý zákon přečíst. Na druhou stranu ho zaujala minimállní regulace ve státě New Hamphire, který má oficiální státní motto: „Live free or die“. V tomto státu lidé v autech nemuseli používat ani bezpečnostní pásy – nebot je to prý vaše volba co s životem…

Více o Alešovi najdete na LinkedIn Sledujte jeho názory na Twitteru.

Vít Horký a Brand Embassy na pošesté uspěli. Vyváží do USA „jedničky a nuly“

Na šestý pokus nám to v Americe vyšlo,“ řekl Vít Horký, spolumajitel a zakladatel společnosti Brand Embassy, která vyváží software podporující firmy při práci se sociálními sítěmi. Osobně v San Franciscu a San Diegu tráví téměř polovinu roku. Obchody s USA začaly vycházet asi po třech letech snažení. 

Napřímo sice prodávat produkt v USA můžete, ale pokud chcete výrazně růst, potřebujete americkou pobočku a lokální zaměstnance,“ dává tipy Vít Horký dalším začínajícím podnikatelům, kteří usilují o americký trh. „Americkému trhu, pokud na něm chcete opravdu uspět, se musí věnovat jeden ze zakladatelů firmy. Nejlépe totiž dokáže prodat váš produkt,“ vysvětluje.

Chybou Brand Embassy podle něj bylo, že svou společnost ze začátku prezentovali jako evropskou firmu. Záhy zjistili, že lépe na amerického klienta působí, když se jeví víc americky, má kancelář a pobočku v USA a dlouhodobou vizi působení na americkém trhu. Pobočka ale není také zárukou úspěchu. „Měli jsme sice americké zaměstnance, ale cítili se v USA bezprizorně. Dělil nás i časový rozdíl. I zaměstnancům se musíte věnovat a vést je. Skvěle motivuje pochvala od šéfa, který je uznávaný,“ sdílel svou další zkušenost z amerického trhu Vít Horký. Zaměstnanci v USA jsou sice drazí, ale fungují výborně. „Při výběru se opírám o osobní doporučení lidí, co znám,“ dodává.

Češi jsou podle něj opatrnější a bojí se neúspěchu. Přitom, když neuspějeme v Česku, skončíme na pracáku, v USA skončí neśpěšní pod mostem,“ popisuje rozdíly mezi českým a americkým podnikatelským prostředím. V Americe jsou investoři podle Víta Horkého větší optimisté. „Moc dobře znají statistiku uspěšnosti start-upů, přesto riskují. V Česku máme 33 business angelů, přičemž z nich pouze polovina jsou Češi,“ dodává. Unikátní úspěch Silicon Valley připosuje Standfordu a koncetraci „mozků“, kteří založili firmy. Něco obdobného pozoruje i v Číně, Izraeli, či Švédsku. V Česku jsme ale taky podnikaví. „Máme tu největší hustotu eshopů na světě,“ říká Vít Horký.

Co si myslí Vít Horký o aktuální ochranářské politice USA? Obchodní válka začala už omezením vízové politiky a „dovozu mozků“. Donald Trump tímto opatřením výrazně zkomplikoval situaci v Silicon Valley, kde chybí zaměstnanci, a teď získat je je ještě větší problém,“ míní Vít Horký z Brand Embassy.

Česká komunita v Silicon Valley podle Víta Horkého funguje. Lidé si tam pomáhají. Stejně tak i jiné komunity chtějí pomáhat. „Čeští podnikatelé ze Silicon Valley mě naučili připravit se dobře na schůzku. Zaprvé musíte být schopni říct, jaké tři top problémy řešíte a co děláte, zadruhé jak by vám mohl pomoci člověk, se kterým máte schůzku, zatřetí na koho vás dotyčný může dále napojit, a já se ještě nakonec schůzky ptám, jak můžu člověku, se kterým mám schůzku, pomoci,“ prozradil pár tipů, jak se připravit na důležité jednání Vít Horký.

Vít Horký v roce 2011 ve svých 25 letech spoluzaložil společnost Brand Embassy. Brand Embassy je globální technologická firma, která pomáhá firmám se zákaznickou péčí v nových digitálních kanálech. Vyvinuli například nástroj umožňující společnostem najít a jednoduše oslovit nespokojené zákazníky v online prostředí. Před Brand Embassy spoluzaložil Vít Horký ve věku 17 let svou první společnost – digitální tvůrčí agenturu- Inspiro Solutions. V roce 2012 zařadil týdeník Marketing & Media Víta Horkého mezi nejvýznamnější marketingové osobnosti roku 2012. Více o Vítovi najdete na LinkedIn.

Emco prorazilo do USA díky bezlepkovým tyčinkám. Zdeňkovi Jahodovi pomohlo i štěstí.

To, co se stalo nám, se může stát jedině v Americe. Dodávali jsme do Aldi bezlepkové tyčinky, ve kterých byl atestovaný bezlepkový ječný extrakt z Finska. Opřela se do nás ale jedna paní z bezlepkového watchdogu a začala šířit informaci, že ten ječný extrakt obsahuje lepek. Dostali jsme se rázem na blacklist a řetězec náš produkt stáhl z prodeje,“ popsal jednu ze zkušeností s USA Zdeněk Jahoda, majitel a zakladatel společnosti Emco. Jejich produkt se stal obětí dezinformační kampaně na sociálních sítích, která jim způsobila škodu 200 000 USD.

Do USA pomohla Emcu náhoda, ale samozřejmě i výrobek. Americký příběh Emca začal ve Phoenixu, když Zdeněk Jahoda s kolegy obcházeli obchody a hledali příležitosti pro export. Po týdnu si vytipovali možnosti pro spolupráci a vyšlo to.

Najali jsme si lokálního distributora za nemalé peníze. Stál nás zhruba půl milionu Kč ročně. Dostali jsme se ale díky němu do Walmartu a začalo se to valit. Teď ve Walmartu prodáváme jednu bezlepkovou čokoládovou tyčinku, která je velmi úspěšná,“ řekl Zdeněk Jahoda. Na americkém trhu jsou produkty Emca už více než 6 let. Pod značkou Emco vyváží zhruba 1 rok. V USA mají také svou dceřinnou obchodní firmu. Obdobně jako Brand Embassy i Emco založilo svou pobočku, zejména kvůli jednodušší fakturaci. 

Podle Zdeňka Jahody Amerika nastoluje potravinové trendy. Před lety jsem v USA viděl proteinové müsli, které mě překvapilo. Dnes vyrábíme proteinové müsli také,“ dodává. V USA jeho společnost uspěla zejména s bezlepkovými produkty.

Co si myslí Zdeněk Jahoda o aktuální ochranářské politice USA? Obchodní válka představuje nebezpečí. Například ochranářská mentalita může ovlivnit i uvažování nákupčích v obchodních řetězcích a dalších Američanů.

Zdeněk Jahoda doporučuje při nastavování ceny výrobku v USA započítat větší marži. „I my jsme narazili na to, že jsme museli zaplatit za vícepráce. Raději si vytvořte větší vatu,“ radí českým firmám, které chtějí vstoupit na americký trh.

Zdeněk Jahoda se narodil v Uničově. Je absolventem VŠE v Praze obor zahraniční obchod. Po studiích nastoupil do podniku zahraničního obchodu Investa do obchodní skupiny, která se zabývala výstavbou kompletních textilních továren. V roce 1982 pracoval půl roku na stavbě textilní továrny v Súdánu, v letech 1983 až 1987 působil na obchodním oddělení československého velvyslanectví v Súdánu. Po návratu do Investy se do roku 1990 zabýval prodejem textilních strojů do rozvojových zemí. Na Nový rok 1991, tedy v den, kdy začala platit volná směnitelnost koruny a byl uvolněn export, zahájil činnost společnosti Emco, kterou vlastní a vede dosud. Více na www.emco.cz.

2 thoughts on “Chcete proniknout na americký trh? Nic není nemožné!

  1. Pingback: Panelová diskuse o americkém trhu | Mníšečtí Patrioti – komunální volby 2018

    • Děkujeme za Vaši účast. Snad diskuze pomohla i případným exportérům z Vašeho města.

Comments are closed.