Absolvent IVLP Czeslaw Walek zorganizoval třetí Prague Pride

V Praze se ve dnech 12.—18. srpna konal třetí ročník festivalu sexuálních menšin Prague Pride. Jeho ředitel Czeslaw Walek je absolventem IVLP “Current Social, Political and Economic Issues (II), EURP for Young European Leaders” v roce 2008.

Velvyslanec Eisen a Czeslaw Walek při slavnostním nasvícení glorietu 12. srpna 2013.

Velvyslanec Eisen a Czeslaw Walek při slavnostním nasvícení glorietu 12. srpna 2013.

Velvyslanectví  festival Prague Pride jako v předcházejících letech podpořilo, letos nasvícením zahradního glorietu duhovými barvami.

Slavnostního zahájení nasvícení se zúčastnil Czeslaw Walek s týmem svých spolupracovníků z Prague Pride a velvyslanec USA Norman Eisen s americkým kongresmanem Davidem Cicillinem, který byl významným hostem festivalu a účastníkem diskuse v rámci Prague Pride na téma „Coming out a politika“.

Gloriet, který byl v dobách komunismu symbolem svobody a demokracie, byl nasvícen na podporu Prague Pride.

Gloriet, který byl v dobách komunismu symbolem svobody a demokracie, byl nasvícen na podporu Prague Pride.

Coming out, k němuž odkazoval i festivalový slovna JDEME S BARVOU VEN, byl tématem letošního ročníku. „Coming out neznamená jen říct ostatním, že jsem
gay nebo lesba. Těžké může být pro mnoho lidí vůbec přijetí faktu, že jsou odlišní,“ vysvětluje ředitel festivalu Czeslaw Walek. Coming outem si navíc procházejí i ti, kdo se právě dozvěděli, že jejich blízká osoba je lesba nebo gay. Musejí se s tímto faktem vyrovnat a sdělit ho svému okolí.

Prague Pride měla podle  Czeslawa Walka ale hlavně pobavit: „Základním cílem je zábava. O ní dnešek je. Chtěli jsme, aby lidi viděli, že není úplně jednoduché uvědomit si a akceptovat to, že je někdo gay nebo lesba. Aby měli pochopení, že to občas trvá…“

Zatímco prvnímu a druhému ročníku Prague Pride věnovala média velkou pozornost, letos byl zájem o akci mnohem menší. Podle ředitele festivalu Czeslawa Walka za to může i výměna prezidentů. „Myslím, že to je tím, že nemáme jasného odpůrce,“ říká v rozhovoru  pro IHNED.cz.

Czeslaw Walek je také nositelem ocenění Velvyslanectví USA Ceny Alice Garrigue Masarykové za rok 2011.