Cena svobody Woodrowa Wilsona pro Evu Valentovou

Eva Valentová na slavnostním předání Ceny Woodrowa Wilsona na Západočeské univerzitě v Plzni.

Eva Valentová na slavnostním předání Ceny Woodrowa Wilsona na Západočeské univerzitě v Plzni.

Absolventka IVLP SCP “International Programs and Partnership” v roce 1996 Mgr. Eva Valentová ze Západočeské univerzity obdržela 8. července 2013 Cenu Woodrowa Wilsona. Cena vyjadřuje uznání lidem, kteří svou činností dlohodobě přispívali k rozvoji americko-českých vztahů v oblasti veřejné diplomacie.

Čerstvá laureátka ceny byla jednou z prvních osobností, s nimiž velvyslanectví začalo po roce 1989 rozvíjet vztahy mezi českými a americkými univerzitami a organizovat první výměnné programy; byla první ředitelkou mezinárodního oddělení ZČU a již v roce 1990 založila Mezinárodní letní jazykovou školu v Plzni.

Eva Valentová rovněž koordinovala evropský program Tempus zaměřený na dlouhodobé programy výuky jazyků. Výsledky její práce přesahují hranice Západočeské univerzity: v letech 1994-1998 pracovala v nově vzniklé správní radě Fulbrightovy komise a byla též členkou správní rady Open Society Fund v Praze. Eva Valentová se po celý život věnuje budování kvalitního vzdělávaní a mnozí čeští odborníci jí vděčí za úspěchy na mezinárodním poli.

Cenu svobody Woodrowa Wilsona (Woodrow Wilson Freedom Award), kterou uděluje americký velvyslanec za podporu americko-českých vztahů a vzájemného porozumění, poprvé udělil velvyslanec William Cabaniss v roce 2005.

Jejím prvním držitelem je profesor Josef Jařab, významný amerikanista, bývalý rektor Univerzity Palackého a Středoevropské univerzity a bývalý senátor.