3. výroční konference ENAM

Účastníci 3. výroční konference ENAM.

Účastníci 3. výroční konference ENAM.

Ve dnech 6. – 7. června 2013 proběhla na Kypru třetí výroční konference zástupců národních asociací absolventů výměnných programů vyhlašovaných vládou USA, členů jejich evropského sdružení s názvem ENAM – European Network of American Alumni Associations.

Členem ENAM je také Český klub absolventů IVLP – Czech IVLP Alumni Club, který byl na konferenci zastoupen členkou řídícího výboru klubu, paní Jitkou Schmiedovou.

První den jednání 6. června 2013 proběhl ve znamení seznámení všech účastníků, především z Kosova, Makedonie, Litvy, Estonska, Moldavy  a Ruska.  Paní Cheryl Francisconi provedla na úvod účastníky zajímavým seznamovacím leadership workshopem.  Na závěr dne následovala uvítací recepce v rezidenci amerického velvyslance na Kypru, který se všemi účastníky živě debatoval o situaci v jednotlivých zemích.

Druhý den jednání 7. června 2013 se účastníci sešli v historických prostorách Famagusta Gate, kde byli uvítáni též zástupce Cyprus American Alumni Network (CAAN). Paní Francisconi pokračovala v leadership workshopu již za plného počtu účastníků.  Stěžejním bodem tohoto workshopu byla práce ve dvou skupinách, z nichž jedna se zaměřila na posílení prezentace ENAM a lokálních asociací v sociálních médiích a druhá skupina pracovala na tématu pořádání efektivních akcí jak na úrovni ENAM, tak na lokální úrovni. Účastníci následně absolvovali velmi podnětný a inspirativní workshop s panem Dimisem Michalidesem na téma inovativnosti. Druhou část dne zahájily projevy amerického velvyslance na Kypru, pana Johna M. Koeniga a zástupců CAAN.  Na téma posilování podnikání v době krize poté promluvili dva hlavní přednášející.  Paní Caroline Jenner, CEO, Junior Achievement – Young Enterprise Europe (JA-YE) hovořila o důležitosti podnikatelského vzdělávání již v raném věku na základních a středních školách.  Pan Yadin Kaufmann, zakladel fondu Veritas Venture Partners hovořil o rozmachu podnikání v Izraeli zejména v technologickém oboru.

Účastnící konference se shodli na velkém přínosu tohoto vzájemného setkání a potřebě nadále spolupracovat ať již pod záštitou ENAM, či na bázi nově navázaných vztahů.

Jitka Schmiedová