Brněnská diskuze Ženy v podnikání pohledem organizátorky Hany Šudákové

Po účasti na IVLP s tématem Women in Entrepreneurship, kde jsem měla možnost poznat to, jak se podniká ženám ve Spojených státech a jakým výzvám nebo překážkám v podnikání čelí podnikatelky v různých částech světa (díky pohledu ostatních účastnic), jsem se domů vrátila s jednou otázkou – Jak jsme na tom u nás? Co české podnikatelky řeší jiného a jinak, než jejich mužští kolegové? A máme v tomto ohledu vůbec nějaká omezení nebo limity? Z vlastní zkušenosti byznys konzultantky vím, že muži podnikatele stále převládají (z celkového počtu podnikajících osob v ČR je jen zhruba 1/3 ženy). Na většině byznysově zaměřených akcí jsou ženy v menšině. Čím to ale je?

Kdo jiný by mohl na tyhle otázky odpovědět, než podnikatelky samotné. A možná jejich příběhy budou zajímavé a inspirativní i pro ostatní. Když se potom naskytla příležitost uspořádat s laskavou podporou Velvyslanectví USA a Českého klubu absolventů IVLP několik na podnikání zaměřených akcí, tak bylo jedno z témat jasné. Ženy v podnikání. A nejen, že si o s nimi o podnikání budeme povídat, ale akci zároveň uděláme maximálně přívětivou pro maminky s dětmi. Dětský koutek a celkové nastavení akce jako „baby friendly“ bylo jednou z mnoha inspirací, které jsem si z USA dovezla.  

Padesátka mužů, žen a dětí se tak na JICu sešla a poslechla si příběh 4 podnikatelek z velmi různorodých oborů – Evu Komárkovou, která strojařskou firmu IN EKO team zakládala v 90. letech; Hanu Fořtovou, která stojí za projektem Frusack a na trh dodává kompostovatelné a opakovatelně použitelné sáčky na ovoce a zeleninu; Zuzanu Hlouškovou, která se svojí firmou Bamboolik na trh přináší látkové pleny a jiné produkty pro děti a maminky a Janou Moudrou, zakladatelkou Juicymo, firmy zabývající se softwarovým vývojem.

Autorka: Hana Šudáková, členka Českého klubu absolventů IVLP