Diskuze #podnikám: Ženy v podnikání. Tentokrát v Brně už 3.března

Kdy: Úterý 3. března 2020 16.30–19.00

Kde: JIC INMEC, Purkyňova 649/127, Brno-Medlánky, 612 00

Akci organizuje členka našeho klubu Hana Šudáková. 

Úspěšné ženy a jejich podnikatelské příběhy. Hledáte inspiraci pro své podnikání? Zajímá vás, jak náročné je v 21. století být ženou-podnikatelkou? Pak přesně pro vás bude další díl pořadů ze série #podnikám, který tentokrát připravujeme ve spolupráci s americkou ambasádou. Přijďte si poslechnout příběhy podnikavých žen, které ve světě byznysu uspěly. Naše pozvání přijaly Hana Fořtová, spoluzakladatelka úspěšného startupu Frusack, Zuzana Hloušková, která prorazila s plenami Bamboolik, i šéfka úspěšné strojařské firmy IN-EKO Eva Komárková a Jana Moudrá z Thriftigo.

Že nemáte hlídání? Nevadí, pro vaše ratolesti připravujeme dětský koutek.

Co vás čeká?

O ženě v domácnosti toho víme hodně. Jaké je to ale být „ženou v podnikání“? Co takové rozhodnutí může přinést a naopak vzít? Jak skloubit mateřskou roli s pozicí majitelky nebo manažerky firmy? Na co se ve stále výrazně mužském světě byznysu připravit nebo v čem pomůže ženský princip? Úspěšné dámy se s vámi podělí o své zkušenosti s mužským a ženským elementem v pracovním týmu, prozradí, kdy v jejich životě nastal ten zlomový moment pro rozhodnutí vrhnout se do podnikání, jak se vlastně ony samy jako ženy v byznysu cítí a s čím musí ve svých životech bojovat. Nechte se inspirovat!

Pro koho je akce ideální

  • pro ženy, které mají podnikatelský nápad, ale zatím nenašly čas nebo odvahu se do něj pustit
  • pro ženy hledající inspiraci (nejen) na mateřské dovolené
  • pro ženy-podnikatelky, které zajímají zkušenosti dalších úspěšných žen
  • pro muže, které zajímá, jak vypadá svět byznysu z pohledu žen

Naši hosté

Hana Fořtová, Frusack

„Začněte s něčím, co vychází z vás a vám samotným to dává smysl. A to tak velký, že vám stojí za to riskovat všechno a postavit kolem toho podnikání,“ říká Hana Fořtová, jedna ze zakladatelek značky Frusack. Nápad vyrábět ekologickou náhradu mikrotenových sáčků se zrodil už v roce 2014. Hanu Fořtovou a Markétu Dvořákovou v jejich podnikání nastartovala úspěšná crowdfundingová kampaň. Ta jim na startu jejich podnikání přinesla dokonce čtyřnásobek částky, kterou původně plánovaly vybrat. Frusack totiž nabídl skvělou alternativu k jednorázovým sáčkům, jejichž výroba přiživuje ropný průmysl a planetě rozhodně neprospívá. Designové, odolné a hlavně kompostovatelné obaly s barevným designem si vysloužily zvláštní uznání v programu Social Impact Award a Haně nedávno i prestižní ocenění v anketě TOP Žena Česka.

Zuzana Hloušková, Bamboolik

Když byla Zuzana Hloušková na mateřské, chtěla pro své dítě kvalitní látkové pleny. Jenže na trhu nesehnala takové, které by jí vyhovovaly. Pustila se tedy do práce sama a brzy byl na světě první prototyp moderních látkových plen Bamboolik. To bylo v lednu 2012. O tři měsíce později už společně s Radkou Martínkovou, se kterou Zuzana Bamboolik založila, spouštěly e-shop. Obě ženy tak rozjely vlastní podnikání a z malého nápadu se rychle vyklubal velký projekt společnosti, která dodává plenky do celé řady evropských zemí. „Nevznikaly jsme jako garážová firma, která si plenky šije doma po večerech. Globální ambice jsme měly již od začátku,“ popisuje začátky Zuzana Hloušková. Kromě České republiky a Slovenska dnes prodává firma Bamboolik své pleny také například v Německu, Rakousku, Itálii, Holandsku, Belgii nebo ve Francii.

Eva Komárková, IN-EKO

Do dvaceti let ji ani nenapadlo, že by se měla živit strojařinou. Není divu – ještě ve dvaceti studovala Eva Komárková výtvarné umění a nic nenasvědčovalo tomu, že by v jejím životě měl nastat zlom. Jenomže to by nesměl být právě revoluční rok 1989, kdy se otevřely hranice na západ. A Eva Komárková se rozhodla zkusit štěstí v Německu, kam odjela pracovat. Po návratu do Brna začala společně se svým přítelem Josefem Strnadem prodávat nejmenší komponenty určené k filtraci vody. „Začínali jsme s drobnými filtry sami dva v Brně v garáži. Po revoluci se čištěním vody mechanickým způsobem nikdo nezabýval. Postupně jsme přijímali další a další zaměstnance. Dnes jich se mnou pracuje asi osmdesát,“ popisuje začátky firmy Komárková, dnes mimo jiné držitelka Ocenění českých podnikatelek za inovativní přístup v oboru.

Jana Moudrá, Thriftigo

Jana Moudrá se věnuje technologiím již více než 10 let. Během studia na ČVUT FIT se stala spoluzakladatelkou a ředitelkou vývojářské agentury Juicymo, která vytváří „šťavnaté“ mobilní a webové aplikace pro klienty z Čech i zahraničí. Jana se několik let pyšnila oceněním Google Developer Expert a umístila se v i žebříčku Top Ženy Česka. Protože podporuje udržitelnost, rozhodla se spustit projekt Thriftigo – mobilní aplikaci, která zobrazuje nejbližší second hand obchody v okolí. Kromě jiného má za cíl vybudovat platformu, která ukáže světu, že si oblečení zaslouží druhou šanci.