Propaganda a její nástroje v post-sovětském bloku: Jak jí čelit?

Český klub absolventů International Visitor Leadership Program (IVLP) vás ve spolupráci

s Velvyslanectvím USA v České republice srdečně zve na mezinárodní konferenci

Propaganda a její nástroje v post-sovětském bloku: Jak jí čelit?

22.-24. května 2019 v Praze

Třídenní mezinárodní konference se zúčastní experti ze států bývalého socialistického bloku, kteří ve svých zemích aktivně bojují proti propagandě a fake news. Právníci, novináři a další odborníci ukážou  na konkrétních příkladech, jak se v jejich zemích šíří propaganda, jaká v ní rezonují témata, jaký má propaganda dopad na politický vývoj v jednotlivých zemích a jak se jí snaží čelit. Příklady konkrétních řešení boje s propagandou mohou být inspirací pro ostatní zúčastněné státy.

Rozdíly v přístupu a cílech tvůrců a podporovatelů propagandy na Západě a Východě pak srovnají analytici ze západní Evropy a Spojených států.

Konference má ambici stát se největší podobnou akcí v regionu a je určena absolventům IVLP, novinářům, studentům, politikům a odborné veřejnosti. Vystoupí na ní experti z Maďarska, Litvy, Gruzie, Makedonie, České republiky, Norska, Británie a USA.

Středa 22. května, Rezidence velvyslance Spojených států amerických, Ronalda Reagana 3/181

Úvodní recepce (jen pro zvané).

Čtvrtek 23. května, Sněmovní 7 Cowork and HUB, Sněmovní 7, Praha 1

Po úvodních proslovech dr. Scotta Jaspera z Oddělení pro národní bezpečnostní záležitosti na Naval Postgraduate School v kalifornském Monterey, generálního rady RFE Bena Hermana a norského experta Madse Danielsena proběhne série workshopů zaměřených na konkrétní příklady boje s propagandou: zákaz ruských televizních kanálů v Litvě a jeho etické dopady na novinářskou práci, postup při odhalování ruské propagandy a čínských aktivit v Gruzii, boj za zachování svobody slova v autokratickém Maďarsku a takzvaný Pražský manuál k porozumění ruských propagandistických snah v České republice.

Pátek 24. května, Poslanecká sněmovna, Konírna (vstup z Malostranského náměstí 7/19)

Třetí den konference proběhne na půdě Poslanecké sněmovny pod záštitou místopředsedkyně parlamentního výboru pro evropské záležitosti Heleny Langšádlové, která pronese i úvodní slovo. V rychlém sledu přednášek a diskusí se účastníci dozvědí, jak se liší metody šíření propagandy v západní Evropě a v post-sovětských zemích, nebo jak zahraniční propaganda rozdělila makedonskou společnost v souvislosti s přejmenováním země a jejím vstupem do NATO. Budeme se věnovat také moderním nástrojům šíření propagandy a využití stejných nástrojů v boji proti ní. V rámci doprovodného programu bude k vidění unikátní dokumentární film o „výrobě“ lživých zpráv v Makedonii a o tom, jak tyto zprávy dokázaly ovlivnit politický vývoj na mezinárodní scéně.

Konference je financována prostřednictvím programu malých grantů Velvyslanectví USA v Praze.

Svou účast, prosíme, z kapacitních důvodů potvrďte zde.

CONFERENCE PROGRAM