IVLP snídaně č.3: Výzvy NATO v příštích deseti letech s Petrem Pavlem a Petrem Kolářem

Třetí IVLP snídani jsme zorganizovali u příležitosti výročí 20-ti let od našeho vstupu do NATO.
Bývalý předseda Vojenského výboru NATO Petr Pavel a bývalý velvyslanec v USA a Rusku Petr Kolář otevřeně diskutovali o přetrvávající pozici Ruska vůči NATO i o vzrůstajícím vlivu Číny, a to i ve vojenské oblasti. Nevyhnuli se ani interním problémům NATO spojených kupříkladu s Tureckem. Oba řečníci se shodli, že jeho členství v alianci je třeba i nadále považovat za strategické navzdory tamním politickým proměnám.
Generál Petr Pavel zdůraznil politickou roli aliance, která je podle něj i nadřazena té vojenské. Rozebrány byly i hrozby v podobě neutuchající aktivity mezinárodních teroristických skupin i exponenciálně vzrůstajícího počtu kyberútoků ze strany „nestátních“ aktérů skrytě podporovaných konkrétními vládami.
Snídani moderoval Radko Hokovský, předseda think-tanku Evropské hodnoty a absolvent programu IVLP v roce 2013.
Diskuse se v publiku zúčastnil vedle současných i bývalých politiků, zástupců nevládních organizací i byznysu, rovněž americký velvyslanec Stephen B. King a další představitelé ambasády.
Účastí na snídani jsme podpořili neziskovou organizaci Kaňka z Tábora. Děkujeme Magdaleně Bednářové za zajištění občerstvení.