Ekonomové diskutovali o rizicích české ekonomiky po volbách a o potřebných opatřeních budoucí vlády

O tom, co českou ekonomiku čeká a před jakými výzvami stojí, debatoval v Americkém centru panel složený z předních českých ekonomů – Evy Zamrazilové, hlavní ekonomky České bankovní asociace, Tomáše Holuba, ředitele sekce měnové České národní banky a Lukáše Kovandy, hlavního ekonoma společnosti Cyrrus. Podle panelistů je aktuálně česká ekonomika v dobré kondici a těží z hospodářského růstu v Evropské unii a domácí poptávky. Budoucí vláda by ale neměla podcenit rizika a měla by se připravit na ekonomické zpomalení.
Ekonomové upozornili na první varovné signály nastupujícího oslabení ekonomiky a zmínili, že se v odborných analýzách některých komerčních bank spekuluje o přicházející recesi v USA, která by mohla zasáhnout i Českou republiku. Na stagnaci či recesi ale politici dle panelistů nevytvořili během období růstu dostatečné rezervy. Lze čekat také vyšší tlak na na veřejné rozpočty v období případného ekonomického útlumu, protože rostla výše mezd ve veřejném sektoru a nově veřejná správa zaměstnala desítky tisíc úředníků. Mezi další výzvy řadí ekonomové vysoké výdaje na administrativu, které rostou i přes slibované úspory, které měla přinést digitalizace veřejné správy. Politici by také neměli podcenit přehřívání trhu nemovitostí, které si již nyní vynucuje regulatorní zásahy České národní banky.
Českou ekonomiku po volbách mohou také výrazně ovlivnit postoje vlády k přijetí eura, či k migraci.
Panel ekonomů doporučil několik opatření, která by budoucí vláda měla zvážit.
– Nerušit hned vše, co se nově zavedlo- jako v případě poplatků ve zdravotnictví.
– Snížit byrokracii.
– Posílit vymahatelnost práva.
– Snížit závislost české ekonomiky na automobilovém průmyslu.
– Zapracovat na tom, aby česká ekonomika nebyla jen montovnou. Více investovat do vzdělání, výzkumu a vývoje. Soukromý sektor by měl více investovat do strojů a postupů navyšujících produktivitu a méně se zaměřit pouze na dovoz levné pracovní síly.
– Nevynakládat veřejné prostředky na projekty v rámci Průmyslu 4.0. Robotizace pro Českou republiku totiž dle ekonomů není takovou hrozbou, jak se často prezentuje.
Děkujeme všem vystupujícím za jejich příspěvky a Noře Fridrichové za její profesionální moderování panelu. V případě, že Vás zajímají názory našich panelistů a moderátoky, neváhejte je sledovat na sociálních sítích, Twitteru, či číst jejich blogy. Odkazy na ně jsou zde: