Ondřej Slanina byl jedním z porotců soutěže v pečení pekanových koláčů

V úterý 24. listopadu uspořádalo Velvyslanectví USA v Americkém centru soutěž v pečení koláčů z pekanových ořechů. O tituly pekaře nejlepšího koláče a nejnápaditějšího koláče se utkalo 19 pekařů, kteří dostali třistagramové balíčky s pekanovými ořechy od společnosti Diana.

Sedm porotců, mezi nimi známý šéfkuchař Ondřej Slanina ohodnotilo každý koláč – po sečtení všech bodů byli vyhlášeni čtyři ocenění, kteří dostali diplomy od velvyslance Andrewa Schapira: Ivana Kořínková za nejlepší koláč, Adéla Jiránková za druhé místě v kategorii nejlepší koláč; cenu pro nejvíc nápaditý koláč si mezi sebe rozdělily Adéla Drbohlavová a Lída Kolouchová.

Několik českých dovozních společností – ČEROZ, Akmis a Kalifornská vína – představilo během akce typické americké potraviny, jako například brusinky, sladké brambory, a také nachystalo ukázky hlavních jídel, která jsou tradiční pro Den díkůvzdání.

Den díkůvzdání (Thanksgiving Day)

Každý čtvrtý čtvrtek v listopadu slaví Američané Den díkůvzdání, svátek připomínající oslavu první úrody, o kterou se dělili Poutníci (první američtí osadníci) a původní obyvatelé Ameriky.

Dnes je tento svátek dnem, kdy se scházejí rodiny a přátelé, aby si společně vychutnali sváteční jídlo a vyjádřili vděčnost za vše dobré, co život přináší. Typickým jídlem tohoto svátku je krocan s brusinkovou omáčkou, sladké štouchané brambory, dýňové a pekanové koláče.

Více v článku Thanksgiving Day (PDF, se slovníčkem).