Vít Masare — iniciativa Auto*Mat

Vít MasareVít Masare, člen sekretariátu náměstka primátorky HMP pro územní rozvoj a územní plán Matěje Stropnického, se zúčastnil 9.—27. června 2014 výměnného programu „MRP: Urban Sustainability“, během něhož navštívil pět měst ve Spojených státech. Své dojmy z této studijní cesty shrnul v několika blozích na ihned.cz:

„V červnu 2014 jsem měl díky podpoře mnoha přátel a stipendiu amerického ministerstva zahraničí vzácnou možnost během tří intenzivních týdnů prozkoumat aktuální trendy městského rozvoje v USA. Ve společnosti řady osobností z celého světa s podobnými profesními zájmy jsem zároveň nahlédnul do fungování pětice značně odlišných amerických aglomerací a měst.

Po více jak čtyřech letech práce v Auto*Matu – která začala ryze dobrovolnicky (stěhováním skříně ze Stodůlek na Vinohrady) a prozatím koncem roku 2014 skončila profesionální funkcí trénovaného hlídacího psa “watchdog” pražské komunální politiky v oblasti rozvoje města – mi bylo umožněno porovnat studiem a praxí nabyté poznatky s realitou země, jejíž společnost po značnou část 20. století, ať v dobrém, či ve zlém, stála na čele euroamerických společenských trendů.

V následující sérii blogů se s vámi pokusím podělit o ty nejzajímavější postřehy z mé intenzivní třítýdenní americké zkušenosti tak, jak jsem je vnímal optikou člověka, který denně řeší výzvy a trable naší společnosti a především města, kde je doma – Prahy.

Města, která na nás měla možnost udělat dojem (Washington D.C., Pittsburgh, Minneapolis (a těsně sousedící St. Paul), Portland a Los Angeles), byla vybírána experty amerického ministerstva zahraničí, nikoliv námi samotnými. Naši hostitelé nám chtěli představit pestrý mix městských prostředí zahrnující federální hlavní město, zásadní transformací procházející postindustriální město z Východu, dvojměstí amerického Středozápadu, dlouhodobého lídra mezi transformujícími se postindustriálními městy Západního pobřeží a také druhou největší americkou aglomeraci, megalopolis, jež je jak centrem hispánské kultury v USA, tak symbolem úpadku klasického města, jak jej známe z evropského prostředí.

Série blogů Víta Masareho: