Čeští vědci znovu odjeli na antarktickou základnu

Pavel Kapler při loňské cestě na Antarktidu

Pavel Kapler při loňské cestě na Antarktidu

9. ledna 2014 vyrazila česká expedice na stanici J. G. Mendla, kterou provozuje Masarykova univerzita na ostrově Jamese Rosse v Antarktidě. Jejím správcem je Pavel Kapler, který se v roce 2010 zúčastnil amerického grantového programu IVLP programu na téma ochrana životního prostředí.

Čeští vědci budou pokračovat v projektech, na kterých začali pracovat v předchozích letech – například zkoumání lokálních klimatických podmínek, měření rychlosti ústupu ledovců nebo rozmrzání vrstvy trvale zmrzlé půdy. Na programu mají i zkoumání vlivu a modelace UV záření, které k povrchu Země proniká během každoročního úbytku stratosférického ozónu nad Antarktidou. Vědci se zde zaměřují také na reakci vegetace na měnící se klimatické podmínky, biodiverzitu mikroorganismů a parazitologii antarktických ryb.

Expedice bude pracovat také na změnách samotné stanice a zvýšení její kapacity až na dvacet osob, protože vloni její technické vylepšování zkomplikoval celoplošný mořský zámrz.

„Především ale chceme přivézt a zprovoznit nový technický kontejner, který bude sloužit k úpravě a akumulaci pitné vody. Kvůli úspoře fosilních paliv také na stanici nainstalujeme fotovoltaické panely,“ uvedl správce stanice Pavel Kapler.

Expedici, tvoří šest vědců, pět doktorských studentů, dva odborní asistenti, dva technici a správce stanice. Letos poprvé u stanice zavlaje i nová vlajka Masarykovy univerzity.

Stejně jako v předcházejících sezónách zde stráví vědci přibližně dva měsíce a v druhé polovině března se vrátí zpět přes sousední argentinskou základnu Marambio s využitím argentinského vojenského letectva.

Přečíst si můžete odpovědi Pavla Kaplera pro National Geographic na otázky o antarktické expedici.