Velvyslanectví USA udělilo Cenu Alice Garrigue Masarykové Oldřichu Kužílkovi

Oldřich Kužílek přebírá od velvyslance Eisena Cenu Alice Garrigue Masarykové

Oldřich Kužílek přebírá od velvyslance Eisena Cenu Alice Garrigue Masarykové

V předvečer Mezinárodního dne lidských práv předal velvyslanec USA Norman Eisen v pondělí 9. prosince 2013 v Americkém centru Cenu Alice Garrigue Masarykové za práci v oblasti lidských práv Odlřichu Kužílkovi, který prostřednictvím projektu Otevřete.cz bojuje za transparentnost veřejné správy.

Oldřich Kužílek se v roce 1994 zúčastnil International Visitor Leadesrhip Program.

Velvyslanectví USA založilo v roce 2004 tradici udílení Ceny Alice Garrigue Masarykové jako výraz uznání osobnostem nebo subjektům, které se mimořádně zasloužily o rozvoj lidských práv v České republice a svojí podporou sociální spravedlnosti a obranou demokratických svobod vytvářejí otevřenou občanskou společnost. Tato cena se udílí každoročně a je pojmenována po Alici Garrigue Masarykové, významné Čecho-Američance a zakladatelce Československého červeného kříže, jako výraz uznání za její úsilí při boji proti sociální nespravedlnosti a její osobní odvaze při prosazování lidských práv.

V minulosti cenu obdrželi také další absolventi IVLP Czeslaw Walek, Lucie Sládková, Kumar Sri Vishwanathan a Jiří Kopal.