Diskuse o vývoji světové ekonomiky po amerických prezidentských volbách

Aleš Michl při přednášce v Americkém centru.

Aleš Michl při přednášce v Americkém centru.

O možných scénářích vývoje americké i globální ekonomiky diskutovali v Americkém centru dne 28. listopadu 2012 známí čeští ekonomové Pavel Kohout a Aleš Michl.  V interaktivní a živé diskusi s publikem nejen z řad odborné veřejnosti zazněly odpovědi na otázky o míře propojení americké ekonomiky a eurozóny či řešení ekonomické krize. Publikum ocenilo, že ekonomové nabídli na diskutovaná témata odlišné pohledy.

Otázky se dotkly také současného rychlého růstu čínské ekonomiky a amerických investic v Číně. V uvážlivé odpovědi Pavla Kohouta zaznělo, zda je možné považovat za čínský hospodářský růst stavbu továren, ve kterých je zaměstnána levná pracovní síla ke kompletaci technologicky špičkových součástek dovážených z USA.

Poslechnout si můžete jejich odpověď na otázku, jakou radu by dali americkému prezidentu Obamovi týkající se ekonomiky USA.

Oba ekonomové mají s ekonomikou USA osobní zkušenost, neboť se zúčastnili výměnného programu americké vlády “IVLP/ International visitor Leadership Program”.

Pavel Kohout, který působí ve společnosti Partners a je členem Národní ekonomická rada vlády NERV, se v roce 2007 zúčastnil programu s názvem „MRP: U.S: Financial System“.

Aleš Michl, který pracuje jako analytik v Reiffeisenbank a je členem think tanku verejnydluh.cz, byl letos na programu „EURP: U.S. Financial System and the Global Economy“.

Oba ekonomové pravidelně přispívají články o ekonomice do českých médií — Pavel Kohout do Lidových novin a svůj blog a Aleš Michl se ekonomice věnuje na svém blogu na aktuálně.cz. O svém pobytu v USA psal blog pro iDNES, který si můžete přečíst zde.