Americká kuchyně v akci s českým šéfkuchařem Ondřejem Slaninou

Moderátor Václav Sochor, kulturní atašé Sherry Keneson-Hall a Ondřej Slanina při zahájení přednášky o pobytu Ondřeje Slaniny v USA.

Moderátor Václav Sochor, kulturní atašé Sherry Keneson-Hall a Ondřej Slanina při zahájení přednášky o pobytu Ondřeje Slaniny v USA.

Šéfkuchař Ondřej Slanina přiblížil 13. prosince 2012 Americkém centru své kulinářské zkušenosti ze studijního pobytu v USA, kterého se zúčastnil 10.—28. září 2012 v rámci výměnného programu americké vlády IVLP „Podpora vzájemného kulturního porozumnění prostřednictvím gastronomie„.

Ondřej Slanina publiku detailně popsal svou cestu, která vedla křížem krážem po USA — z východního pobřeží (Washington, D.C. a New York) na západní pobřeží do San Francisca a vinařské oblasti Napa, dále do vnitrozemské Louisiany (městečko Sterling) a Iowy (hlavní město Des Moines) a na závěr do New Orleans v Lousianě. V Americkém centru uvařil jídla, která mu na cestě po USA nejvíce zachutnala — polévka gumbo z New Orleans, hamburger a cheesecake. Přípravu polévky gumbo můžete sledovat v krátkém videu.

Třítýdenní pobyt v USA Ondřejovi přinesl nezapomenutelné zážitky, nová přátelství s šéfkuchaři z mnoha zemí, kteří se výměnného pobytu také zúčastnili, a samozřejmě kulinářskou inspiraci. Své zkušenosti a zážitky průběžně publikoval na webových stránkách Lidových novin a na stránkách České televize. Nezapomeňte pokračovat dále a přečíst si informaci o programu, “Ondrovu kulinářskou cestu po USA (PDF, 800 KB) a inspirovat se Kuchařkou originálních receptů (PDF, 660 kB) účastníků programu.