IVLP Business breakfast v JIC Brně: Vážně i nevážně o podnikání

Předtím, než se Stephen B. King stal diplomatem, byl úspěšným podnikatelem a investorem. Právě o jeho podnikatelských zkušenostech na americkém trhu diskutoval 4. prosince v Jihomoravském inovačním centru společně s CEO firmy Y Soft Václavem Muchnou a CEO společnosti Phonexia a IVLP alumnus Michalem Hrabím, který akci moderoval.

Povídali si třeba o tom, na co je potřeba se při vstupu na americký trh připravit. Jedno z hlavních doporučení velvyslance zní: „První, co musíte udělat, je pořídit si právníka.“ Václav Muchna vstoupil s Y Soft na americký trh přesně před deseti lety, podle jeho slov je pro fungující byznys klíčové potkat v Americe ty správné lidi a budovat fungující network.

Děkujeme Jihomoravskému inovačnímu centru a absolventovi Michalovi Hrabímu za spolupráci na této snídani. 

Akce byla financována z MDAO alumni grantu „Encouraging Czech Entrepreneurship through Alumni-run Workshops“, který ve spolupráci s Velvyslanectvím USA získal Český klub absolventů IVLP.

Další akce na téma podnikání proběhnou v roce 2020.

 

Medailonky vystupujících

Stephen B. King byl jako velvyslanec USA v České republice schválen americkým Senátem 5. října 2017. Je předním veřejným činitelem a podnikatelem, který vybudoval a později prodal firmu na výrobu chemikálií a založil také rodinný investiční podnik. Velvyslanec Stephen B. King vedl v letech 2007-2017 republikánskou stranu ve Wisconsinu. Na začátku své profesní dráhy velvyslanec Stephen B. King vyšetřoval porušování občanských práv ve Federálním úřadě pro vyšetřování (FBI), pracoval pro americký senátní stálý podvýbor pro vyšetřování. Sloužil také jako zvláštní poradce amerického ministra zemědělství, jeho agendou byl styk úřadu a zemědělských výborů ve Sněmovně a v Senátu. Velvyslanec Stephen B. King je absolventem Western Illinois University. Vyrůstal v Chicagu ve státě Illinois.

Václav Muchna založil Y Soft se svým společníkem v roce 2000 v Brně s vizí vytvořit globální organizaci bez hranic. Již jako středoškolák si začal Václav razit cestu ke své profesionální kariéře tím, že zkoumal zákonitosti vývoje software, správy sítí a učení se o hodnotě pro-zákaznického přístupu v podnikání. Během svých raných profesních let začal Václav společně s malou skupinou partnerů pracovat na různých projektech, výrazný úspěch přišel až s tím, čemu dnes říkáme YSoft SafeQ, což je klíčový a globálně úspěšný produkt Y Soft. Václav stál v čele globálního růstu společnosti Y Soft založením dceřiných společností v Japonsku, Singapuru, USA, Izraeli, Spojených arabských emirátech a dalších zemích. Založil také firmu Y Soft Ventures, venture – kapitálové rameno společnosti Y Soft, poskytující slibným začínajícím společnostem ve střední Evropě potřebný kapitál, zdroje a odborné znalosti, jak urychlit jejich cestu na světové trhy. Se zaměřením na růst podnikání a překonávání očekávání zákaznických potřeb Václav také investuje do technologií, lidí a pěstování aktivní firemní kultury. Václav Muchna je držitelem mezinárodního ocenění ENX Difference Maker 2019 za rozvoj technologického odvětví a také ocenění velvyslance USA Centennial Award za rozvoj česko-amerických obchodních vztahů.

Michal Hrabí působí jako ředitel ve firmě Phonexia, která patří mezi světové špičky na poli řečových technologií. Rád zpochybňuje „nemožné“ a ze sci-fi dneška dělá realitu zítřka. Jde cestou neustálého zlepšování a to, co se naučil, rád sdílí s dalšími tvůrci. Michal vystudoval teoretickou a aplikovanou informatiku na Masarykově univerzitě v Brně. Je zakladatelem Startup programu JIC a za dobrými praktikami v oblasti startupů a technologického transferu procestoval svět, kde posbíral rovněž několik mezinárodních ocenění. Ročně mu procházelo rukami více než 250 podnikatelských záměrů. Začínající firmy, které konzultoval, získaly přes 90 milionů Kč v seed investicích.