Zahrádka se připravuje na zimu

Velvyslanec Eisen s redaktorkou TV NOVA Emmou Smetana na ambasádní zahrádce v Průhonicích.

Velvyslanec Eisen s redaktorkou TV NOVA Emmou Smetana na ambasádní zahrádce v Průhonicích.

Na podzimní zahrádku zavítal 22. října velvyslanec Norman Eisen a na téma komunitních zahrad v USA hovořil s televizí NOVA a serverem Aktuálně.cz. Novinářům vysvětlil, že projekt „People’s Garden“ vznikl v USA v roce 2009 jako pocta presidentu Lincolnovi k 200. výročí jeho narození. Připomněl, že americký ministr zemědělství Tom Vilsack při této příležitosti vyhlásil pozemky kolem ministerstva zemědělství ve Washingtonu D.C. první komunitní zahradou People’s Garden a vyzval k dalšímu zakládání zahrádek. V říjnu 2012 jich bylo založeno ve všech amerických státech téměř 1800.

Na podzim zahrádce dominují různé druhy kapust.

Na podzim zahrádce dominují různé druhy kapust.

Jakou spojitost měl ale vůbec Abraham Lincoln s Ministerstvem zemědělství? V roce 1862, tedy před 150 lety, založil americké ministerstvo zemědělství (U.S. Department of Agriculture, USDA), které tenkrát nazval Ministerstvem lidovým (The People’s Department). Odtud tedy název People’s Garden.

V průhonické Dendrologické zahradě jsou na ambasádní zahrádce k vidění podzimní druhy zeleniny: dýně, ještě i mangold, ale i druhy, kterým nevadí mráz: okrasné kapusty Peacock a Coral, růžičková kapusta a kapusta kadeřavá, které mráz dodává nasládlou chuť.

Příspěvek byl publikován v rubrice Jak zahrádka roste a jeho autorem je Zahradnik. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>