Elektromobilita v České republice a ve světě v roce 2012

Jan Horčíka, šéfredaktor magazínu Hybrid.cz, při přednášce v Americkém centru

Jan Horčík, šéfredaktor magazínu Hybrid.cz, při přednášce v Americkém centru

Jak je na tom s rozvojem elektrické dopravy Česká republika a jaká je situace ve světě se dozvěděli účastníci přednášky Jana Horčíka 26. března 2012. Šéfredaktor magazínu Hybrid.czse v roce 2012 zúčastnil programu IVLP, jehož tématem byly Nové postoje k zefektivnění energie a dlouhodobě udržitelné technologie ve stavebnictví.

A co na přednášce zaznělo? Že elektromobily nejsou nic jiného než auta, která jezdí na elektřinu místo benzinu. Nebude díky nim ve městech více parkovacího prostoru, ani nezmizí zácpy. Bude se nám ale mnohem lépe dýchat a osobní doprava se díky nim stane výrazně levnější.

Elektrická auta nejsou zdaleka jedinou cestou, kterou se automobilový průmysl vydává. Nelze čekat, že v roce 2025 budou jezdit všude samé elektromobily. O tom si nikdo nedělá iluze. Dá se ale docela dobře očekávat, že elektromobily se stanou důležitou součástí pomyslného budoucího dopravního mixu.

S tím, jak budou města ve svých centrech stále častěji zavádět nízkoemisní zóny, bude stoupat jejich obliba především u bohatých obyvatelů center velkoměst. Pro ty jsou ostatně elektromobily jako stvořené. Zároveň představují ideální využití elektrického pohonu také elektrické autobusy. Ale nenechejme se ošálit, ty jsou tady s námi v podobě trolejbusů už desítky let.

Stejně tak i historie samotného elektromobilu je překvapivě více než sto let stará. A toto téma se neustále vrací, pravidelně vždy v dobách krizí. Doufejme, že teď se elektrická auta konečně nadobro uchytí. A i když to třeba bude ještě dlouhá léta trvat, je prakticky jisté, že elektrický pohon dopravních prostředků je cesta budoucnosti. Dokazuje to i skutečnost, že na ulicích jsou čím dál tím častěji vidět elektrická kola a skútry a výjimečně právě i ty elektromobily.

Pokud chcete zjistit o aktuálních trendech v oblasti elektromobility, anebo alternativní dopravy obecně, víc, nalistujte si internetový magazín www.hybrid.cz.

Konference o E-mobilitě

28.—29. února 2012 se v hotelu Park INN Prague konala konference, kterou pořádal  IIR (Institute for International Research) “E-mobilita”. Na konferenci vystoupili Ing. Daniel Bubenko, vedoucí střediska energetiky a životního prostředí, Energetický auditor, CITYPLAN spol. s r.o., Praha a Ing. Tomáš Voříšek, project manager, SEVEn Energy s.r.o., Praha, kteří se zúčastnili v závěru roku 2010 programu IVLP “New Approaches in Smart Grid Technologies”.  V příspěvku “Rozvoj chytrých sítí (Smart Grids) v USA – výměna zkušeností” seznámili účastníky konference se svými poznatky z programu.

Prezentace Aktuální stav a (očekávaný) rozvoj elektromobility v USA ke stažení (1 MB)

Informační technologie ve zdravotnictví? Podle americké zkušenosti správný trend