2. výroční konference ENAM – European Network of American Alumni Associations

Účastníci 2. výroční konference ENAM

Účastníci 2. výroční konference ENAM

Ve dnech 7.— 8. února 2013 proběhla v Londýně druhá výroční konference zástupců národních asociací absolventů výměnných programů vyhlašovaných vládou USA, členů jejich evropského sdružení s názvem ENAM – European Network of American Alumni Associations.

Členem ENAM je také Český klub absolventů IVLP – Czech IVLP Alumni Club, který byl na konferenci zastoupen svým předsedou, panem Jiřím Holým, který je i jedním ze zakladatelů asociace.  Hlavním  organizátorem a garantem byla britská asociace The John Adams Society, reprezentovaná svým předsedou Muddasarem Ahmedem.

První den jednání  7.2.2013 proběhl v budově European Bank for Reconstruction and Development jako rozšířené zasedání ENAM Board Meeting pod vedením generálního sekretáře Massima Cugusiho  kde byly řešeny především organizační, technické a obsahové záležitosti rozvoje ENAM, spolupráce národních asociací a prezentace jejich činnosti. Zástupce Czech IVLP Alumni Clubu ve svém vystoupení uvedl, že byť je český klub nejmladší členskou asociací, dokázal za první rok své existence nejen získat do svých řad několik desítek nových členů, ale dokázal připravit a zorganizovat nebo se podílel na přípravě a  realizaci dvou desítek projektů a aktivit svých členů a zařadil se tak mezi nejaktivnější asociace.  Spektrum aktivit klubu je zachyceno ve výroční zprávě za rok 2012.

Druhý den jednání 8.2.2013 probíhal od dopoledních až do večerních hodin v historických prostorách britského parlamentu jako řádná 2. výroční konference.   Předsedou konference byl pan Nigel Evans, MP, Deputy Speaker of the House of Commons. Stěžejními tématy konference byla nejen problematika vzájemných vztahů mezi Evropou a USA, jejich další rozvoj a posilování, ale také další velmi aktuální témata jako boj s nezaměstnaností mladých lidí v Evropě, podpora podnikání apod. Mluvčími a moderátory byli významní představitelé politického a společenského života ve Velké Británii a zahraničí a představitelé Velvyslanectví USA v Londýně. Hlavními mluvčími byl Nigel Evans, MP, Deputy Speaker of the House of Commons, Thomas Leary, Minister Councelor for Public Affairs, US Embassy London, Andy Slaughter, MP, Labour, Roger Cohen, New York Times columnist, Adam Ereli, Principal Deputy Assistant Secretary, Educational and Cultural Affairs, US Department of State  a další.

Účastnící konference se shodli na potřebě užší vzájemné spolupráce národních asociací a podpoře všech aktivit IV Alumni, kteří mají velký potenciál a sílu vzdělávat, sdílet a předávat své zkušenosti široké veřejnosti a napomáhat tak posilování pozitivních vztahů národních asociací a evropských států k USA a podílet se i na řešení aktuálních úkolů a výzev ve společnosti.

Jiří Holý