Projekt “Rozmanitostí proti předsudkům” ukončily v prosinci debaty pro studenty středních škol

Dopoledním pásmem provázela Tereza Engelová, režisérka filmu „Rihla“

Dopoledním pásmem provázela Tereza Engelová, režisérka filmu „Rihla“

Jak se cítí malý romský žák, když začne chodit do “bílé” třídy, jaké má doma zázemí a motivaci, aby se vzdělával? A nebo může si každý muslim přečíst, co je psáno v Koránu?
Tyto a mnoho dalších otázek pokládali studenti píseckého gymnázia hostům dvou debat, které ve škole  proběhly koncem roku 2012 v rámci projektu „Rozmanitostí proti předsudkům“. Stovka gymnazistů před diskusemi shlédla dva dokumentární filmy pojednávající o životě a  starostech teenagerů v romské a muslimské komunitě, které vznikly ve stejném projektu financovaném z fondu AEIF.

Dopoledním pásmem provázela Tereza Engelová, režisérka filmu „Rihla,“ která si jako hosty pozvala jeho protagonisty Suhroba Muhammada Younise a českou konvertitku Nikolu Sagapovou. Velmi osobním a zasvěceným pohledem pak studenty zaujala Renata Sarkoziová, asistentka pro romské žáky na ZŚ TGM, která společně s ředitelem písecké Diakonie Petrem Hladíkem, přijala pozvání do debaty k problematice vzdělávání Romů.

Kolem 150 studentů středních škol se zúčastnilo také dvou debat, které k tématu muslimů v Čechách proběhly v benešovském Muzeu umění a designu.

Více: Projekt „Rozmanitostí proti předsudkům“ je fiancován grantem z fondu AEIF spravovaného ministerstvem zahraničí USA pro účastníky výměnných programů na různá globální témata, která se řeší na místní, národní a mezinárodní úrovni.  Finance získalo dohromady 38 týmů z celkových 683 nabídek, z nichž 137 postoupilo do užšího kola. Výběr byl mimo jiné založen na doporučení specialistů, spolupráci s americkými velvyslanectvími, hlasování bývalých absolventů programů ministerstva zahraničí USA a poroty ministerstva.