Absolventka IVLP “Edward R. Murrow Program for Journalists” cestovala na lodi USS Donald Cook

Vyzdobený USS Donald Cook. Takhle se loď vyzdobila na příjezd do Španělska. Nejde jen o nahodilé barevné vlajky, každá z nich něco znamená. "Kdo je nějakou dobu u námořnictva, dokáže ty vzkazy přečíst," vysvětluje John Ivey. Foto Adéla Dražanová

Vyzdobený USS Donald Cook. Takhle se loď vyzdobila na příjezd do Španělska. Nejde jen o nahodilé barevné vlajky, každá z nich něco znamená. Foto Adéla Dražanová

Vedoucí zahraniční redakce mediální skupiny MAFRA Adéla Dražanová, která se v roce 2010 zúčastnila IVLP “Edward R. Murrow Program for Journalists”, cestovala 9. a 10. února 2014 na raketovém torpédoborci USS Donald Cook v rámci programu organizovaném Misí USA při NATO.

Spolu s novináři ze třinácti zemí EU se během dvoudenní plavby seznámila s provozem a fungováním této americké válečné lodi, která má posílit protiraketový štít v Evropě proti možné hrozbě z Íránu. Zúčastnila se také oficiálního přijetí lodi na vojenské námořní základně Rota ve Španělsku, kde loď bude mít stanoviště v rámci své evropské mise.

Novinářka Adéla Dražanové se podělila o několik postřehů z pobytu na lodi na stránkách Velvyslanectví USA a v reportáži, která vyšla ve Víkendu MF DNES 1. března 2014.