První komunitní zahrady v České republice

Logo projektu The People's Garden

Logo projektu The People's Garden

Komunitní zahrádky získávají své příznivce i v České republice. V Praze mohou lidé pěstovat zeleninu, bylinky či květiny od letošního jara v Holešovicích (projekt Prazelenina) a již druhým rokem na Jižním Městě (sdružení Kokoza — Komunitní kompostování a zahrada). První komunitní zahrada vznikla v roce 2004 v Brně-Králově Poli. Více v článku Zahradníci v džungli betonu

Stejně jako ve Spojených státech tak i v České republice nejsou komunitní zahrady jen místem pro pěstování, ale také místem setkávání místních obyvatel. Americký projekt People’s Garden, do kterého se od jeho zahájení v roce 2009 zapojilo přes 700 místních komunit (jejich aktuální počet ukazuje počítadlo na stránce The People’s Garden), vychází z myšlenky, že společné zahradničení přispívá ke sjednocení okolí ve společném zájmu a pomáhá životnímu prostředí.

Občanské zeleninové zahrady vznikají ve všech 50 státech i teritoriích, jak je vidět na interaktivní mapě. Zakládány jsou v náboženských střediscích, na federální nebo pronajaté půdě, ve školách a dalších místech v blízkosti komunit.

Komunitní zahrady v USA

Anglický název občanských zahrad „People’s Garden“ vychází z původního názvu ministerstva zemědělství, které v roce 1862 založil prezident Abraham Lincoln jako „People’s Department“ (ministerstvo lidu). Tento název je pravdivý dnes, stejně jako byl pravdivý tehdy, vzhledem k tomu jak ministerstvo zemědělství každodenně ovlivňuje životy Američanů. Pro připomenutí významu tohoto názvu byla ministrem zemědělství Vilsackem založena první zeleninová zahrada přímo v zahradách ministerstva zemědělství u příležitosti dvoustého výročí narození Abrahama Lincolna. Zahrada se poté rozšířila po celém okolí budovy ministerstva.

Sklizeň z amerických komunitních zahrádek je poskytována lidem v nouzi. Všichni zúčastnění se o své sklizně podílí s místními potravinovými sklady a stravovacími centry, aby byly zdravé potraviny dostupné všem.

Související články:

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Novinky a jeho autorem je Zahradnik. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>