The Accidental Hero — příběh amerického důstojníka českého původu Matta Konopa

Neobyčejný amerického důstojníka Matta Konopa, který se během osvobození Československa zcela náhodou ocitl v rodné vesnici svých prarodičů, představuje jako divadelní hru „The Accidental Hero“ (Náhodný hrdina) jeho vnuk Patrick Dewane.
Patrick Dewane v Americkém centru 2. května 2017

Patrick Dewane v Americkém centru 2. května 2017

Poprvé své představení odehrál v Plzni v roce 2012 poté, co jej kontaktoval muž, který viděl přímý přenos na jeho webových stránkách www.accidentalhero.net. Od té doby se představením pravidelně do České republiky vrací, 2. května 2017 svou one-man show odehrál v Americkém centru v Praze.

„Dědečkův příběh je něco jako pohádka. Na konci 2. světové války osvobozoval stejné město, v němž jeho prarodiče dříve bydleli. Lidé z Domažlic jej nesli na ramenou a nazývali jej svým osvoboditelem. Já přitom věřím, že oni osvobodili jeho,“ je přesvědčen Patrick Dewane.

Do České republiky Patrick přijel poprvé v roce 2007, když se rozhodl po nalezení dedečkova válečného deníku ve sklepě pátrat po jeho stopách ve 2. světové válce. Stejně jako on navštívil Klenčí, Domažlice, Horšovský Týn i Plzeň.

Náhodný hrdina Matt Konop

Pro Matta Konopa byla prvním jazykem čeština, dokonce i anglicky mluvil s českým přízvukem. A kvůli tomu se vlastně do západních Čech dostal, díky své jazykové vybavenosti byl vyslán na Chodsko jako český specialista.

Matt Konop na ramenou obyvatel Domažlic 4. května 1945. Americká armáda právě osvobozuje české pohraničí. Foto: archív Patricka Dewana

Matt Konop na ramenou obyvatel Domažlic 4. května 1945.  Foto: archív Patricka Dewana

Patrick Dewane připomíná, že Konop byl prvním, kdo na plzeňském náměstí 8. května přes reproduktory oznámil osvobození města.

„Tenhle řetězec náhod jej konfrontoval s českou identitou, do Ameriky se vrátil s láskou ke všemu českému. Změnilo to jeho život,“ vypráví Dewane, který se přitom detaily o dědečkově životě dozvěděl až před deseti lety. Matt Konop o nich nemluvil, rodina se o nich dověděla, když Patrickova sestra objevila ve sklepě jeho válečné zápisky.

Dewane se už setkal osobně i s několika lidmi, kteří si na jeho dědečka pamatují. „Jedna žena z Plzně mi dala štos dopisů, které jí dědeček v sedmdesátých letech psal. To bylo další překvapení,“ líčí Dewane. V Domažlicích pak potkal svého příbuzného, který se s dědečkem setkal v roce 1945.

Hra má mezi diváky velký úspěch. Ve Spojených státech ji někteří lidé zhlédli opakovaně. Dewane by ji doporučil všem, kteří se zajímají o dojemný rodinný příběh o české historii. „Ale je to i humorná hra. Jeden český kamarád mi říkal, že dědečkův humor byl typicky český,“ říká Patrick

Na svůj pobyt v ČR se Dewane velmi těší, má rád místní lidi. Také proto, že mu otevřeli oči k jeho českému odkazu. „To, že se sem vracím, naplňuje moji duši,“ říká.

České občanství Mattu Konopovi udělilo město Domažlice 5. května 2016

České občanství Mattu Konopovi udělilo město Domažlice 5. května 2016

Článek MF DNES o Mattu Konopovi.

No related posts.

Příspěvek byl publikován v rubrice Pamětníci. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.