V jižních Čechách se sešly na jednom místě dvě historické etapy – doba bronzová a 2. světová válka

Autor: Vladimír Záluský http://www.dobcickatvrz1945.cz/ 

Lesem nad Chmelnou, vesnicí v jižních Čechách nedaleko Křemže na Českokrumlovsku, kráčí amatérský spolupracovník archeologů Jihočeského muzea Petr Ouško a se svým detektorem kovů se snaží nalézt nějaký artefakt z doby bronzové. V této historické epoše před více než třemi tisíci lety se tato oblast osídlovala, lidé tu káceli stromy, stavěli domy, obdělávali půdu, vyráběli nástroje a šperky z bronzu a s tím souvisel rozvoj rukodělných řemesel i směnný obchod. 

Petr Ouško tady nedávno objevil bronzový srp (obrázek č. 1) a další drobné předměty, které lidé jako výraz oběti zakopávali do země nebo přidávali zesnulým jako hrobovou výbavu. Amatérský archeolog doufá, že bude úspěšný i tentokrát a nalezne nějaký historický předmět, který obohatí muzejní sbírku. 

Jeho detektor hlásí, že něco kovového se pod zemí skutečně nachází, a tak opatrně odstraňuje zeminu a odkrývá kovový nález. Je to velké množství nábojů do pušek a karabin, prázdných konzerv od denních dávek potravin a další předměty, které pak nachází po celém lese. Nálezem kovové destičky (obrázek č. 2), která pochází z amerického jeepu, se mu potvrzuje domněnka, že se jedná o nález předmětů z konce 2. světové války, kdy tuto oblast osvobozovala americká armáda.  

Nález považoval za tak významný, že se obrátil na muzeum americké armády v nedalekých Dobčicích. Společně s majitelem muzea Vladimírem Záluským začali objasňovat okolnosti tohoto objevu. Zjistili, že destička je ve skutečnosti štítek dokládající podporu americké veřejnosti – v tomto případě pracovníků železnic, kteří nakoupili  dluhopisy, aby tak podpořili válečné úsilí. Štítek byl na jednom z jeepů, který byl na veřejné slavnosti předán americké armádě, zúčastnil se bojů na západní frontě a doputoval až do lesa nad Chmelnou. 

V archívu muzea v Dobčicích se našel výstřižek z časopisu Hospodář, který v USA vydávali čeští emigranti (obrázek č. 3) a na kterém je fotografie s příspěvkem na nákup dvanácti sanitek pro armádu, který tak dokládá silnou podporu amerického obyvatelstva v boji proti fašismu.  

Z historických dokumentů a z vyprávění pamětníků vyplývá, že po příjezdu americké armády do jižních Čech začátkem května 1945 byli vojáci 104. pěšího pluku 26. divize umístěni v blízkém městečku Křemže i v jiných okolních vesnicích. Část z nich si postavila stany právě v lese nad Chmelnou, ve stejných místech, kde se před více než 3 tisíci lety usazovali i lidé doby bronzové. 

Ukázky z  článků z novin 26. divize Grapevine (obrázky č. 4 a 5) popisují běžný život těchto vojáků po skončení 2. světové války.  

Pamětník Jan Bína ze Stupné, tehdy třináctiletý, vzpomíná na dobu, kdy jako malý chlapec denně chodil do lesa, kde pomáhal vojákům mýt nádobí a za to dostával bohatou odměnu v podobě sladkostí a potravin.  Byl svědkem toho, když čeští žárliví mládenci bránili místním děvčatům jezdit s americkými vojáky v jeepech na taneční zábavy v okolí … a to se někdy samozřejmě neobešlo bez potyčky. 

Na konci jara 1945 se začaly jednotky americké armády stahovat. Československo se později stalo satelitem Sovětského svazu, ale to už je jiný příběh. Odkaz osvobozenecké americké armády byl v tehdejším Československu i přes čtyřicet let trvající komunistickou propagandu stále živý a zůstává živým dnes.

Přílohy:

Obrázek č. 1 – Srp z doby bronzové 

 Screenshot 2022-05-05 at 9.41.55

 

 

 

 

 

Obrázek č. 2 – Kovová destička z amerického jeepu

Screenshot 2022-05-05 at 9.42.01

 

 

 

 

 

 

Obrázek č. 3 - Výstřižek z časopisu „Hlasatel“

Screenshot 2022-05-05 at 9.42.07

Obrázek č. 4 - Článek z novin „Grapevine“ z 3. června 1945, které vydávala 26. divize 

Screenshot 2022-05-05 at 9.42.14

(Překlad): Vojáci 104. pluku díky své dovednosti proměnili les na dílnu. Během více než 200 dnů bojů toužili vojáci jednotky Georg ze 104. pěšího pluku po odpočinku. Přestávka přišla, ale oni stejně neodpočívají. V lese, ve kterém jednotka bivakovala, totiž objevili několik německých nemocničních stanů, které přeměnili na malé průmyslové centrum. Každý, kdo nebyl zaměstnán běžnou vojenskou činnosti, jako praní prádla anebo holení, byl hluboce ponořen do nějaké práce. Ukázali, že řemesla znají jako skuteční profesionálové. Několik vojáků zbudovalo klubovnu ze starých beden, dva holiči už nastříhali tolik vlasů, že to stačilo na celou matraci. Aby zákazníci viděli, jak jsou ostříháni zezadu, používali zrcátko z německého nákladního vozidla. Další skupina vojáků vyráběla z ukořistěného německého materiálu suvenýry pro spolubojovníky. Další skupina se věnovala přípravě večeře, narazil se sud piva Budweiser z blízkého města stejného jména. Jednoho dne se na velitelském stanu usadila vrána, která se stala ochráncem a maskotem tábora. Je slepá a nechce se jí létat. „A proč by také měla chtít, tady mezi námi nikdy nebude hladová, bez práce anebo bez domova,“ říká četař Paul DeRouen.

č. 5 – článek z novin „Grapevine“- překlad z novin 26. divize 

(Překlad) Zdravotníci tančí polku s českými děvčaty Zdravotníci z jednotky Baker ze 114. zdravotnického praporu odložili injekční stříkačky a léky a přidali se k hudebníkům ze 104. pěší pluk. Na party, kterou pro ně uspořádali obyvatelé Chvalšin, se hrála polka i jive. Děvčata, kterým ještě nebylo třicet let, musela být v doprovodu matky. Poté, co starosta obce narazil první sud, se zábava naplno rozběhla. "Všichni rozuměli, i když si vlastně nerozuměli. To potvrzuje, že rozdílnost jazyků není překážkou v porozumění mezi národy" řekl vojín Jeremy Stepner. "Dokud jsou děvčata krásná," doplnil seržant David Sittner.

Obrázek č. 6 - Fotografie osmi vojáků 104. pluku při odpočinku kdesi v jižních Čechách

Screenshot 2022-05-05 at 9.42.20

 

Obrázky č. 7 a 8 – Znaky 104. pěšího pluku a 26. pěší divize

Screenshot 2022-05-05 at 9.42.26

  

Autor: Vladimír Záluský http://www.dobcickatvrz1945.cz/ 

Autor děkuje za pomoc:

Ing. Marie Bočková, Ing. Jiří Boček, Mgr. Bohumil Kroupa, Aleš Motejl,

 PhDr. Jan John.

No related posts.

Příspěvek byl publikován v rubrice Pamětníci. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.