Velvyslanectví USA podpořilo nahrávání pamětníků osvobození západních Čech americkou armádou

Dívky s americkým vojákem

Dívky s americkým vojákem

V rámci dokumentaristického projektu Paměť národa vzniká v současné době projekt „Osvobození západních Čech americkou armádou v roce 1945“. Pamětníci událostí konce 2. světové války vypráví na portálu Paměť národa vlastní vzpomínky na dny osvobození, první setkání s americkými vojáky a na radost z vytouženého konce války.

„Je nutné si uvědomit, že jsme nejspíše poslední žijící generací, která má možnost setkat se s lidmi, kteří západočeské události roku 1945 přímo zažili,“ upozorňuje ředitel občanské společnosti Post Bellum Mikuláš Kroupa.

Paměť národa získala pro realizaci tohoto projektu finanční podporu od Velvyslanectví USA v Praze ve výši 8.000 dolarů. V průběhu roku 2013 bude publikováno nejméně 10 nových vyprávění pamětníků západočeských událostí roku 1945 na portálu www.pametnaroda.cz, včetně dobové fotodokumentace a archivních materiálů.

Místa Paměti národa

Místa Paměti národa

Noví pamětníci na portálu Paměť národa budou navíc natáčeni nejnovější filmovou technologií Eye Direct, která k tomuto účelu nebyla doposud nikdy v České republice využita. Tato metoda snímání je inspirována postupy oscarového dokumentaristy  Errola Morrise. Dovoluje divákovi udržovat přímý oční kontakt s pamětníkem a vnímat tak jemné nuance jeho příběhu. Technologicky je tohoto efektu možné dosáhnout využitím systému, díky kterému může být mezi režisérem a zpovídaným udržován kontakt pomocí polopropustného zrcadla před objektivem, zatímco se pamětník dívá přímo do kamery.

„Velvyslanectví Spojených států je hrdé na to, že podpořilo sdružení Post Bellum v jeho úsilí uchovat vzpomínky na americkou roli v osvobození západních Čech a na to, že Post Bellum zpřístupňuje vzpomínky prostřednictvím nejmodernějších technologií,“ uvedl tiskový atašé Velvyslanectví USA v Praze Paul Oglesby.

Během letošního roku zároveň přibude přes 40 míst v interaktivní aplikaci pro chytré telefony Paměť národa, která je zdarma ke stažení pro systémy IOS i Android. Veškeré materiály budou také přeloženy do anglického jazyka, aby byly informace využitelné i pro cizince a turistické účely.

Vzpomínky na bombardování Plzně v chytrých telefonech

Na internetu i v aplikaci pro chytré telefony Paměť národa najdete již dnes vyprávění o posledním bombardování Plzně a o dramatických chvílích vyčkávání v krytech, povstání ve Škodových závodech či průběhu osvobození západních Čech jednotkami 3. americké armády pod velením generála Pattona. Nejen při květnových oslavách výročí 68 let od příjezdu amerických vojsk do Plzně tak Paměť národa nabízí šanci vydat se po stopách dobových událostí v mobilní aplikaci.

Ida Milotová. Zdroj: E. Palivodová

Ida Milotová. Zdroj: E. Palivodová

„Němci stříleli z vikýřů po americké armádě. Se sestrou jsme Američanům ukazovaly, kde se schovávají. Za chvíli bylo ticho,“ vypráví pamětnice plzeňských událostí konce války Ida Milotová. Coby šestnáctiletá dívka 6. května z okna jejich bytu sledovala postup amerických vojáků dnešní Jungmannovou ulicí v centru Plzně.

„Němci zalezli do jednotlivých baráků a z vikýřů stříleli po americké armádě. My jsme to se sestrou pozorovaly z okna a věděly jsme, kde se schovávají, tak jsme to Američanům ukazovaly.“ Dívky se s vojáky posunky domluvily a za chvilku už vojáci stáli před dveřmi jejich bytu ve třetím patře. „V ložnici byla tři okna, nás nacpali do koupelny… Každý voják si vzal jedno okno a jeden směr a začali střílet do vikýřů. Za chvilku bylo ticho,“ vzpomíná Ida Milotová.

Ještě téhož dne byla Plzeň zcela osvobozena a další setkání západočeských děvčat s americkými vojáky už probíhala za mnohem příjemnějších okolností, jak se sami můžete přesvědčit při poslechu desítek svědectví osvobození západních Čech americkou armádou na portálu Paměť národa i ve stejnojmenné mobilní aplikaci.

Paměť národa stále rozšiřuje okruh pamětníků, protože události minulého století nesmějí být zapomenuty. Znáte někoho, kdo zažil události roku 1945 v západních Čechách a rád by se o ně podělil? Zašlete stručné informace a kontakt na pametnici@postbellum.cz.

Podpořit Post Bellum a nahrávání pamětníků můžete i vy. Stačí poslat SMS s textem: DMS ROK PAMET na číslo 87777. Cena této roční podpory je 12×30 Kč, Post Bellum obdrží 27 Kč z každé SMS. Děkujeme.

Tisková zpráva k projektu Paměti národa financovanému Velvyslanectvím USA v Praze
29. 4. 2013, Praha

No related posts.

Příspěvek byl publikován v rubrice Pamětníci. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.