Jahodová sezóna s cheesecakem

Na cheescake můžeme použít po jahodové sezóně borůvky či maliny nebo jakékoli čerstvé ovoce.

Korpus

  • 1 hrnek rozdrcených sušenek
  • 3 polévkové lžíce rozpuštěného másla
  • ½ kávové lžičky mleté skořice
  • 1 polévkové lžíce másla

Náplň

  • 2 hrnky ovoce (jahod, malin, borůvek)
  • 25 dkg  smetanového sýra (Filadelfie, případně Lučina)
  • ¼ hrnku bílého jogurtu
  • ¼ hrnku cukru
  • 1 kávová lžička vanilkového cukru
  • mléko – dle potřeby
  • 1–2 polévkové lžíce rozpuštěné čokolády na ozdobení (není nutné)
  • čerstvé snítky máty na ozdobu (není nutné)

Příprava korpusu:

  1. Troubu předehřejte na 180 st.
  2. V míse smíchejte všechny přísady na korpus a dejte do dortové/koláčové formy (nejlépe s odnímatelnými postranicemi) – rukama pevně natlačíme na dno formy, uhladíme, aby povrch byl rovnoměrně rozprostřen po celé formě.
  3. Pečeme 10 minut, do mírného zhnědnutí, po vychladnutí přidáme náplň.

Příprava náplně:

  1. Ovoce omyjte a osušte.
  2. Sýr, jogurt , cukr a vanilkový cukr dejte do mísy a elektrickým šlehačem asi 2 minuty šlehejte střední rychlostí.
  3. Zamíchejte lžící. Náplň  by měla být asi tak hustá jako poleva. Pokud je hmota příliš hustá, špatně roztíratelná, přidejte postupně po lžících mléko.
  4. Náplň přendejte lžící na korpus a pomocí širšího nože nebo stěrky rovnoměrně rozprostřete po celém povrchu – opatrně, abyste korpus nepoškodili. Překryjte fólií a dejte na 1–2 hodiny vychladit do lednice.
  5. Před podáváním opatrně sundejte postranní část formy a povrch dortu můžete nazdobit ovocem, rozpuštěnou čokoládou (pomocí vidličky namočené do čokolády), event. snítkami máty.

Překlad receptu z knihy Clary Silverstein „A White House Garden Cookbook: Healthy Ideas from the First Family for Your Family“.

Hrnek (cup) má v americké kuchyni objem ¼ litru.

Den Země oslavilo velvyslanectví zahradničením

Děti sejí rukolu do truhlíku, který si odnesou do své třídy.

Děti sejí rukolu do truhlíku, který si odnesou do své třídy.

Velvyslanectví oslavilo letošní Den Země 23. dubna společně s žáky základních škol a středoškolskými studenty v Geoparku Geofyzikálního ústavu AV ČR.

Během celodenního programu měli žáci a studenti příležitost vyzkoušet si zahradničení — do samozavlažovacích truhlíků si zaseli rukolu, o kterou se budou dále starat ve svých třídách. Dozvěděli se, v čem je přínosné pěstování vlastní zeleniny, které prospívá jak jednotlivcům, tak celé planetě, neboť snižuje tzv. karbonovou stopu.

U stánku Velvyslanectví USA se studenti seznámili s konceptem zeleninové zahrady Michelle Obamové v Bílém domě a občanských zahrad, které vznikají po celých Spojených státech. Fotogalerie ze Dne Země v Geoparku

Den Země se poprvé slavil v roce 1970 ve Spojených státech, a tato oslava vedla k založení amerického Úřadu na ochranu životního prostředí a k přijetí zákonů na ochranu životního prostředí (Clean Air Act a Clean Water Act z roku 1972, Endangered Species Act z roku 1973). Z původně levicového protestního hnutí se stal Den Země postupem času celosvětovou oslavou, která má zvýšit povědomí o ochraně přírodního bohatství naší planety. Globálním svátkem se stal v roce 1990 u příležitosti jeho 20. výročí. V současnosti se oslav účastní více než miliarda lidí a Den Země je tak největším globálním občanským svátkem.

Související odkazy:

Fotogalerie ze Dne Země v Geoparku
Den Země
Video ke Dni Země
Geopark Spořilov
Plastia (samozavlažovací truhlíky)
AGRO CS (substráty a hnojiva)
SEMO (semena rukoly)

První sadba už klíčí!

První sadba pro zeleninový záhon velvyslanectví už klíčí ve skleníku, na záhon bude vysazena v dubnu.

Sadba pro zeleninový záhon klíčí ve skleníku.

Sadba pro zeleninový záhon klíčí ve skleníku.

„Pro letošní rok připravujeme záhon v nové podobě,“ prozradil plány na rok 2012 Zdeněk Kiesenbauer z Dendrologické zahrady a ukázal nám nové schéma záhonu. „Letos chceme chceme předvést vedle užitkové zeleniny i okrasné její formy, protože zelenina je nejen k jídlu, ale je i pěkná na pohled, což je pro naši okrasnou zahradu důležitý aspekt.“

Na záhoně budou moci návštěvníci sledovat růst různé zeleniny v různém období. Po jarní sezóně listových salátů přijde období kapust a brukvovitých zelenin, které dozrávají na podzim. Uprostřed záhona budou miniskleníčky pro papriky a pro rajčata. „Chceme předvést širokou škálu a proměnlivost rajčat, protože rajčata v obchodech sice vypadají jinak, ale bohužel všechna mají stejnou chuť, proto předvedeme rajčata, která jsou chuťově velmi odlišná,“ přiblížil nové schéma pan Kiesenbauer.

O zeleninový záhon se starají dvě zaměstnankyně Dendrologické zahrady, se sklizní pomáhají děti z různých středočeských škol, které se účastní vzdělávacích programů Dendrologické zahrady v rámci enviromentální výchovy.

Jarní saláty

Salátový dresink (zálivka na salát)

  • 2 stroužky česneku
  • ½  hrnku olivového oleje
  • ¼ hrnku balsamikového octa  (nebo jablečného vína)
  • Asi 1 kávová lžička čerstvého nasekaného  oregana (nebo ½ l˛ičky sušeného)
  • ½ – 1 polévková lžíce Dijonské hořčice – není nutné
  • Trocha čerstvě nasekaných bylinek (bazalka, kopr nebo majoránka) – není nutné
  1. Česnek oloupejte, na prkénku rozdrťte (např. obrácenou stranou dřevěné lžíce).
  2. Rozdrcený česnek a další ingredience dejte do zavařovací skleničky (či jiné nádobky s těsnícím víčkem), uzavřete a řádně promíchejte. Pak přidejte k salátu.

Chuť této zálivky bude lepší, pokud se nechá trochu rozležet. Nespotřebovanou zálivku můžete uchovávat v lednici.

Varianta se sýrem s modrou plísní: do zálivky přidejte ¼ hrnku nastrouhaného Roquefortu (Nivy nebo podobného sýru s modrou plísní)

Hlávkový salát (trochu jinak)

  • 1 hlávka čerstvého salátu
  • 1 salátová okurka
  • 2 rajčata
  • ¼ červené cibule
  • 1 svazek čerstvé bazalky

Na zálivku (dresink)

  • 1/3 hrnku olivového oleje
  • 4 polévkové lžíce citrónové šťávy
  • 1 kávová lžička medu
  • Sůl a pepř dle chuti
  1. Salát omyjte a osušte, natrhejte na menší kousky. Okurku oloupejte a nakrájejte na menší kostičky. Rajčata umyjte a  také pokrájejte. Oloupejte cibuli a pokrájejte ji na co nejtenčí kolečka. Omytou bazalku nasekejte na větší kousky.
  2. Do větší  mísy dejte všechny ingredience a řádně promíchejte.

Zálivku (dresink ) ve vhodné nádobce s víčkem pořádně protřepejte, přidejte k salátu, promíchejte a ihned podávejte.

Překlad receptu z knihy Clary Silverstein „A White House Garden Cookbook: Healthy Ideas from the First Family for Your Family“.

Hrnek (cup) má v americké kuchyni objem ¼ litru.