Gratinovaný květák – zapečený se sýrem

  • 6 porcí
  • 1 velký květák (více než 1 kg)
  • 2 polévkové lžíce másla
  • 2 polévkové lžíce mouky
  • 1 1/4 hrnku mléka
  • Podle chuti sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • ¼  kávové lžičky nastrouhaného muškátového oříšku
  • 2 hrnky nastrouhaného sýru Gruyere
  • ½  hrnku strouhaného parmesanu
  • ¼  hrnku čerstvě nahrubo umleté strouhanky
  1. Troubu předehřejte na 180 stupňů. Pekáč vymažte tukem, květák rozeberte na růžičky.
  2. Květák krátce povařte v páře (na mírnějším ohni, v hrnci  s menším množstvím vody), dokud nezměkne. Pak vyndejte květák z vody  a nechte okapat.
  3. Na středně velké pánvi rozehřejte na mírném ohni  máslo a  až se rozpustí, vmíchejte mouku. Za stálého míchání povařte asi 2 minuty. Přidejte mléko a stále míchejte, aby se neutvořily hrudky. Vařte další 3–4 minuty, dokud omáčka nezhoustne. Takto připravený bešamel dochuťte solí a pepřem a přidejte muškátový oříšek.
  4. Přendejte květák do vymazaného pekáčku, posypte polovičním množství m sýra a přelijte připraveným bešamelem. Nakonec posypte zbývajícím sýrem a strouhankou.
  5. Pečte nezakryté 20 – 30 minut, dokud povrch  nezezlátne.

Překlad receptu z knihy Clary Silverstein „A White House Garden Cookbook: Healthy Ideas from the First Family for Your Family“.

Hrnek (cup) má v americké kuchyni objem ¼ litru.

Příspěvek byl publikován v rubrice Recepty a jeho autorem je Zahradnik. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>