Připravujeme seminář o komunitních zahradách ve městech

Chtěli byste si pěstovat vlastní zeleninu, ale nemáte zahradu? Pak Vás budou zajímat městské komunitní zahrady, které fungují v mnoha světových velkoměstech a které se objevily i ve dvou pražských městských částech. Na semináři se dozvíte, jak fungují, i praktické rady pro začínající městské zahradkáře.

Seminář se koná v úterý 16. října 2012 od 10 do 13 hodin v v prostorách Amerického centra (Tržiště 13, Praha 1) a jste na něj srdečně zvání!

Seminář umožní výměnu informací mezi organizátory komunitních zahrad v Praze, zástupci městských částí, americkým ministerstvem zemědělství, českými odborníky na zahradnictví a zájemci o zahradničení ve městech.

A kdo na semináři vystoupí?

  •  Jana Mikulášová, zástupkyně ministerstva zemědělství USA, představí projekt „People’s Garden” a zeleninovou zahradu Velvyslanectví USA
  •  Matěj Petránek, občanské sdružení Prazelenina, přiblíží vlastní zkušenosti se zakládáním komunitní zahrady v Praze 7
  •  Kristina Řešátková, sdružení KOKOZA – komunitní kompost a zahrada, seznámí s projektem komunitního kompostování na Jižním Městě
  • Petr Gajdoštin, zástupce společnosti SEMO, poskytne informace o osivech a vhodných plodinách
  • Mirka Paclová, společnost Hortiservis, nabídne rady, jaké druhy zeleniny zvládnou vypěstovat i začínající zahrádkáři

Po prezentacích bude následovat diskuse a občerstvení.

Těšíme se na Vaši účast, kterou prosím podvrďte na e-mailu MikulasovaJ@state.gov.

Americké ministerstvo zemědělství zakládání komunitních zahrad aktivně podporuje od roku 2009, kdy spustilo projekt občanských zahrad nazvaný „People’s Garden”.

Komunitní zahrady mají pozitivní dopad na životní prostředí a komunitu. Pěstování snižuje tzv. karbonovou stopu, jednotlivcům přináší zdravější životní styl (konzumace zeleniny a pravidelný pohyb při udržování zahrady) a místním komunitám napomáhá ke sjednocení a společnému zájmu.

Zahrady také slouží jako příklad používání dlouhodobě udržitelných praktik v zemědělství, neboť se jedná o zahrady s organicky pěstovanými plodinami. Praktiky trvale udržitelného rozvoje zahrnují například používání dešťové vody pro zavlažování,  kompostování a podporu užitečného hmyzu. Samozřejmostí je omezování chemikálií a používání ekologických hnojiv a ošetření.

Příspěvek byl publikován v rubrice Novinky a jeho autorem je Zahradnik. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>